sykdommer

Hva er seglcelle sykdom?

Anonim

Hva er seglcelle sykdom?

Seglcellehemoglobinet kan føre til at de røde blodcellene endrer former, fra den normale runde formen til en halvmåneformet (eller segl) form. De seglformede røde blodlegemer er harde og klebrig og passerer ikke godt gjennom blodårene. Som et resultat kan blodkar noen ganger bli tilstoppet, slik at blod ikke strømmer gjennom dem. Et tilstoppet blodkar kalles for "okklusjon". Okslusjoner i blodkar kan føre til en smertefull seglcellekris.
Både barn og voksne som har seglcelleanemi har det vanskelig å bekjempe infeksjoner. Dette skyldes at sykkelcelleanemi kan skade milten, et organ som bidrar til å bekjempe infeksjoner. Spedbarn og småbarn som har skadet milt er mer sannsynlig å få infeksjoner som kan drepe dem i løpet av timer eller dager.

Personer med sykkelcellesykdom arver to unormale hemoglobingener, en fra hver forelder. I alle varianter av SCD forårsaker minst en av de to unormale gener en persons kropp å lage hemoglobin S. Når en person har to hemoglobin S-gener, Hemoglobin DURE, kalles sykdommen seglcelleanemi. Dette er den hyppigste og ofte mest uheldig typen SCD.

Hemoglobin SC sykdom og hemoglobin S? thalassemia (thal-uh-SEE-me-uh) er to andre vanlige typer SCD.

Noen former for sykelcelle sykdom