kvinners helse

Hva er endometriose? Årsaker, symptomer og fakta

Anonim

Endometriose er en gynekologisk tilstand hvor celler fra livmorhinnen (endometrium) fremstår og blomstre utenfor livmorhulen, oftest på membranen som strekker bukhulen, bukhinnen. Livmorhulen er foret med endometrieceller, som er påvirket av kvinnelige hormoner.

Hvem får endometriose?

Det eksakte antallet kvinner som utvikler endometriose er ikke kjent. Dette skyldes at mange kvinner har endometriose uten tegn, eller med milde tegn, og er aldri klinisk bestemt. Undersøkelser for å diagnostisere endometriose gjøres bare hvis symptomene blir plagsomme og derfor ikke lettes ved første behandlinger.

Hva er årsakene til endometriose?

Den eksakte årsaken er bare ikke kjent. Det antas at noen celler gjennom livmor (livmor) foring (endometrium) kommer vekk fra livmor til bekkenregionen. De kommer dit ved å spole bakover over Fallopian-rørene for de som har en periode.

De "spylte" endometrieceller fortsetter å overleve ved siden av livmoren, eggstokken, blæren, fordøyelseskanalen eller fallopianrøret. Cellene reagerer på det kvinnelige hormonet østrogen, akkurat som formen av livmoren gjør måned etter måned. Gjennom hver måned multipliserer og svulmer cellene dine, og deretter bryter du ned nesten som klar til å bli skuret i løpet av perioden. Men fordi de er fanget inne i bekkenregionen, kan de ikke unnslippe. At de danner flekker av vev kalt endometriose.

Noen av de andre mulige årsakene til endometriose inkluderer:

Endometrial vevstransport. Blodkarene eller kanskje vævsfluid (lymfatisk) teknikk kan transportere endometrieceller til andre kroppsdeler.

Immunsystemet lidelse. Det avhenger av at et problem med hele immunsystemet kan gjøre hele kroppen ute av stand til å gjenkjenne og ødelegge endometrisk vev som vokser utenfor livmoren.

Retrograd menstruasjon. Dette kan være den mest sannsynlige forklaringen på endometriose. I retrograd menstruasjon strømmer menstruasjonsblod som inneholder endometrieceller tilbake fra eggleder og inn i bekkenhulen i stedet for ut av kroppen. Disse fordrevne endometriske cellene forblir sammen med bekkenveggene sammen med bekkenbunnsflater, hvor de vokser og holder tykkere og bløder over hver menstruasjonssyklus.

Embryonisk cellvekst. Cellene som fôr denne bukhulen og bekkenhulen oppsto fra embryonale celler. Når flere små områder av magesekken forvandles til endometrisk vev, kan endometriose lett utvikles.

Kirurgisk arr implantasjon. Fra en operasjon, som for eksempel en slags hysterektomi eller C-seksjon, kan endometrieceller feste seg til en kirurgisk inngrep.

Vanlige tegn og symptomer på endometriose kan omfatte:

Smertefulle perioder (dysmenoré). Pelvic smerte og kramper kan starte før og utvide ulike dager i din periode og kan inkludere nedre rygg samt magesmerter.

Smerter under samleie. Smerter under eller etter kjønn er normalt med endometriose.

Smerter under vannlating. Du er nesten sikker på å oppleve disse symptomene i løpet av perioden.

Overdreven blødning. Sjansen er at du vil oppleve sporadiske tunge sykluser (menorrhagia) eller blødninger i perioder (menometrorrhagia).

Infertilitet. Endometriose blir først diagnostisert hos noen kvinner som søker behandling for infertilitet.

Så hvordan forandres endometriose?

Hvis endometriose blir igjen uten riktig behandling, blir det verre i ca 4 i 10 tilfeller. Det blir bedre uten behandling i ca 3 innen 10 tilfeller. For resten forblir det en sammenlignbar. Endometriose er ikke en slags krefttilstand.

Se legen din dersom du har tegn og symptomer som kan indikere endometriose. Årsaken til kronisk eller alvorlig bekkenpine kan være vanskelig å identifisere. Men å oppdage problemet tidlig kan hjelpe deg med å unngå unødvendige komplikasjoner og smerter.