sykdommer

Hva er egentlig Monkeypox? Historie, overføring, symptomer, forebygging

Anonim

Hva er nøyaktig MONKEYPOX

Monkeypoksvirus begynner med feber, hodepine, muskelverk, ryggsmerter, hovne lymfeknuter, generell følelse av ubehag og utmattelse. Innen 1 til 3 dager vil feber og utslett med små støt utvikles, ofte i ansiktet først, men noen ganger først på andre deler av kroppen. Bumpene går vanligvis gjennom flere stadier før crusting og faller av. Sykdommen varer vanligvis 2 til 4 uker. Monkeypox hos mennesker er sjelden dødelig.

Hva er historien til monkeypox?

Denne situasjonen forårsaket først og fremst bekymring for at kopper også kan ha et dyrereservoar eller en endemisk befolkning som vil gjøre det umulig å utrydde kopper. Heldigvis var dette ikke tilfellet fordi monkeypok ble funnet å være en annen slags poxvirus, og kopper ble utryddet fra den humane befolkningen ved vaksinasjoner i 1979 (for tiden har bare noen få laboratorier tilgang til koppevirus). Monkeypox er nå den viktigste ortofokvirus som smitter mennesker og heldigvis, ikke ofte. Imidlertid er årvåken berettiget ettersom det har vært flere utbrudd av monkeypok siden 1970-tallet. Selv om de fleste har skjedd i Afrika (hovedsakelig vestlige og sentrale Afrika), oppstod det et utbrudd i USA i 2003. Dette skjedde tilsynelatende når en dyredistributør enten innleiret eller transporterte monkeypoksinfiserte Afrikas gnagere (gambianrotter) med prærihunder som senere var kjøpt som kjæledyr, ble "syk" og overført sykdommen til sine eiere.

Overføring av MonkeyPox

Monkeypox begynner med feber, hodepine, muskelsmerter og utmattelse. Hovedforskjellen mellom symptomer på kopper og monkeypok er at monkeypok forårsaker lymfeknuter å svulme (lymfadenopati) mens kopper ikke gjør det. Inkubasjonsperioden (tid fra infeksjon til symptomer) for monkeypok er vanligvis 7-14 dager, men kan variere fra 5-21 dager.

Sykdommen begynner med:

 • Feber
 • Hodepine
 • Muskelsmerter
 • Ryggsmerter
 • Hovne lymfeknuter
 • Frysninger
 • Utmattelse

Innen 1 til 3 dager (noen ganger lenger) etter utseendet av feber utvikler pasienten et utslett, som ofte begynner på ansiktet og sprer seg til andre deler av kroppen.

Lesjoner utvikles gjennom følgende stadier før de faller av:

 • macules
 • papler
 • blemmer
 • pustler
 • skorper

Sykdommen varer vanligvis i 2-4 uker. I Afrika har monkeypox vist seg å forårsake død i så mange som 1 av 10 personer som trekker sammen sykdommen.

Hva er risikofaktorer for monkeypok?

Importering av eksotiske dyr som husdyr utgjør en trussel mot helsen til både mennesker og dyr ved å introdusere ikke-innfødte patogener. Dyr, spesielt de som er involvert ovenfor (se årsaker) eller de som er i kontakt med dem, viser tegn på åndedrettsstress, mukokutane skader, rhinoré, okulær utladning og / eller lymfadenopati bør straks sømmes i karantene. Unngå kontakt, spesielt biter, riper og eksponering for væsker / sekreter, er viktig. Veiledning kan fås fra veterinærer, statlige / lokale myndigheter og CDC. Se gjeldende CDC-anbefalinger ved Monkeypox infeksjoner i dyr: Oppdatert foreløpig veiledning for veterinærer.

Tidligere saker av MonkeyPox