Tannhelse

Muntlig kreft: Tidlige symptomer for å passe på

Anonim

Tidlige tegn på oral kreft kan ofte forveksles med andre problemer som forkjølelse eller tann smerte. Men hvis du opplever uvanlige symptomer som vedvarer i flere uker, vil du ønske å se tannlegen din. Ved diagnostisering i de tidlige stadier kan personer med oral kreft ha en høy behandlings suksessrate.

Symptomer og tegn

Muntlig kreft er et begrep som inkluderer strupehals og munnkreft. Det påvirker også omtrent 48 000 mennesker. To ganger så vanlig med mannlig befolkning enn kvinne, anslås det at 9.500 individer vil dø av denne form for kreft. Heldigvis kan regelmessige kontroller med tannlegen din spille en sentral rolle når det gjelder å fange sykdommen i sine tidlige stadier. Du kan også være på utkikk etter abnormaliteter som inkluderer

  • Smerter, sår og hudirritasjoner i munnen eller halsen
  • Vanskelighetsgrad å svelge eller tygge
  • Nummen på tungen eller munnen
  • Kjeft hevelse
  • Røde eller hvite flekker i munnen
  • Endringer i taletone
  • Dårlig ånde som vedvarer
  • Vekttap

Risikofaktorer for kreft i munnen

Det er vanskelig å fastslå den eksakte årsaken, men det er spesifikke faktorer som kan plassere individer med større risiko for oral kreft enn andre. Sigaretter, rør, sigarer og røykfrie tobakkformer kan øke sjansene for oral kreft med så mye som 90 prosent. National Institute of Dental Craniofacial Research (NIDCR) finner også at tungt alkoholforbruk kan øke personens sjanser for oral kreft. Hvis du røyker og drikker, er sjansene dine enda større. Med de fleste tilfeller som foregår over 40 år, øker en diett med grønnsaker og frukt økt risiko for å utvikle sykdommen. Soleksponering og seksuelt overførbare sykdommer er andre risikofaktorer. Din dental leverandør tilbyr ulike tannlege tjenester for å hjelpe deg med din munnhelse og velvære. Disse kan omfatte regelmessig kontroll, tannrengjøring, omfattende eksamener, digitale røntgenstråler, fluorbehandlinger og beredskap. Oral kreft screenings levert av din familie tannlege kan også bidra til å fange sykdommen i sine tidlige stadier. Derfor er det viktig å se tannlegen din regelmessig.

Behandlinger og screeninger

Tannlegen din kan utføre oral kreft screening under rutinemessig eksamen. På dette tidspunktet vil de undersøke tannkjøttet, munnen og halsen for unormale tegn. Hvis de finner noe utenom det vanlige, må de kanskje utføre ytterligere tester for å fastslå unormale munnceller. Hvis du har blitt diagnostisert med oral kreft, kan behandlingsmetodene variere, avhengig av kreftens aggressive natur. Noen ganger er det bare å fjerne lesjonene og vevet under. Andre alvorlige stadier av oral kreft kan trenge en mer aggressiv tilnærming som kirurgi, stråling og kjemoterapi. Pasienter som fortsetter å røyke, drikke og bruke tobakk i noen form, plasserer seg i enda større risiko for at kreften kommer tilbake.

Forebyggingstips

Du kan ta en proaktiv rolle i å forhindre oral kreft ved å tømme og pusse tennene regelmessig. Hvis du røyker, finn metoder for å stoppe umiddelbart. Hypnotisme terapi, lappen og slutte kald kalkun er påvist metoder for å dytte tobakk bruksvanen. Hvis du drikker, gjør det med moderat. Overdreven alkoholbruk og binge drikking øker sjansene dine betydelig. Hvis du går ut i solen, hjelper beskyttende leppebalsam med en UV-A / B-blokkering mekanisme å beskytte leppene og munnen. Kreftbekjempende matvarer som druer, kål, bær, tomater og brokkoli spiller en nøkkelrolle i din muntlige helse. Å besøke tannlegen kontoret jevnlig og gjennomføre grundige selvstudier er andre nyttige metoder for oral kreftforebygging.

Muntlig kreft er en alvorlig sykdom som kan påvirke tannkjøttet, munnen og halsen. Men med tidlig påvisning og oral kreft screenings utført under ditt vanlige tannlege besøk, kan du fange sykdommen i sine tidlige stadier og bidra til å få fullstendig utvinning.