svangerskap

Effekter av røyking under graviditet

Anonim

Sigarettrøyk inneholder mer enn 4000 kjemikalier, inkludert ekte ting som cyanid, bly og minst 60 kreftfremkallende forbindelser. Når du røyker under graviditeten, kommer den giftige bryggen inn i blodet ditt, babyens eneste kilde til oksygen og næringsstoffer.

Selv om ingen av disse 4000-pluss kjemikaliene er bra for babyen din (du vil aldri legge til en dukke av bly og cyanid til sine anstrengte ferskener), er to forbindelser spesielt skadelige: Nikotin og karbonmonoksid. Disse to giftstoffer står for nesten
enhver røykrelatert komplikasjon i svangerskapet, sier obgyn James Christmas, direktør for maternal føtal medisin for Commonwealth Perinatal Associates på Henrico Doctors Hospital i Richmond, Virginia.

De alvorligste komplikasjonene - inkludert fødsel, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt - kan bli kalket opp til det faktum at nikotin og karbonmonoksid jobber sammen for å redusere babyens tilførsel av oksygen. Nikotin koker av oksygen ved å redusere blodkarene gjennom hele kroppen din, inkludert de i navlestrengen. Det er litt som å tvinge barnet ditt til å puste gjennom et smalt halm. For å gjøre saken verre, begynner de røde blodcellene som bærer oksygen å plukke opp molekyler av karbonmonoksid i stedet. Plutselig holder det smale halet ikke engang så mye oksygen som det burde.

Effekter av røyking under graviditet

Hvordan påvirker røykingen min baby?

Mangel på oksygen kan ha ødeleggende effekter på babyens vekst og utvikling. I gjennomsnitt dobler røyking under graviditet sjansene for at en baby blir født for tidlig eller veier mindre enn 5 1/2 pounds ved fødselen. Røyker også mer enn dobler risikoen for dødfødsel.

Hver sigarett du røyker øker risikoen for graviditeten din. Noen få sigaretter om dagen er tryggere enn en hel pakke, men forskjellen er ikke så stor som du kanskje tror. En røyker kropp er spesielt følsom overfor de første dosene nikotin hver dag, og selv om bare en eller to sigaretter vil stramme blodkarene betydelig. Derfor kan selv en "lett" vane ha en overdreven effekt på babyens helse.

(Tweet "Hver sigarett du røyker øker risikoen for din graviditet. Noen få sigaretter om dagen er tryggere enn en hel pakke, men forskjellen er ikke så stor som du kanskje tror").

Hvordan røyking påvirker barnet ditt:

Vekt og størrelse
I gjennomsnitt vil en daglig pakke i løpet av graviditeten barbere seg omtrent et halvt kilo fra barnets fødselsvekt. Å røyke to pakker om dagen i løpet av graviditeten, kan gjøre babyen din til en hel pund eller mer lettere. Mens noen kvinner kan ønske seg velkommen til å levere en mindre baby, kan det føre til at en baby vokser i livmoren, og det kan få negative konsekvenser som varer livet.

Kropp og lunger
Undersize babyer har en tendens til å ha underutviklede kropper. Lungene er kanskje ikke klare til å jobbe alene, noe som betyr at de kan bruke de første dagene eller ukene som er festet til åndedrettsvernet. Etter at de puster på egenhånd (eller selv om de gjorde det fra starten), kan disse babyene fortsette å puste problemer - på grunn av forsinket lungevirkning eller andre bivirkninger av nikotin. Barn som har røkt mødre under graviditeten er spesielt utsatt for astma, og har dobbelt eller enda tredoblet risikoen for plutselig barnedødssyndrom (SIDS).

Hjerte
Spedbarn hvis mor røykt i første trimester av svangerskapet er mer sannsynlig å ha hjertefeil ved fødselen.

I en amerikansk senter for sykdomsbekjempelse og -forebygging (CDC), publisert i februar 2011, var disse babyens risiko for å ha visse typer medfødte hjertefeil 20 til 70 prosent høyere enn det var for spedbarn hvis mamma ikke røyket. Feilene inkluderte de som hindrer blodstrømmen fra høyre side av hjertet inn i lungene (hindringer i høyre ventrikulære utløpssystemet) og åpninger mellom hjertets overkamre (atriale septaldefekter).

Hjernefunksjon
Røyking under graviditet kan ha livslang effekt på babyens hjerne. Barn av gravide røykere har særlig sannsynlighet for å ha læringsklær, atferdsproblemer og relativt lave IQ.

(Tweet "#Smoking under # pregnancy kan ha livslang effekt på babyens hjerne.")

Kilde: Babysenter