kvinners helse

Brystkreftbevissthet - Risikofaktorer for brystkreft

Anonim

Kvinne undersøker brystet hennes

Brystkreft er en alvorlig tilstand som rammer tusenvis av menn og kvinner hvert år. Denne kreften kan være aggressiv, men hvis det behandles tidlig, vil en person øke sjansen for å overleve. Det er noen risikofaktorer for brystkreft som en person bør være oppmerksom på.

Risikofaktorer for brystkreft

Ta overvekt

Hvis en person er overvektig, kan de sette økt risiko for brystkreft. Hvis en person er overvektig, er kreft for å utvikle denne kreften enda større. Den ekstra vekten kan forstyrre celleutviklingen, og cellene kan slå kreft.

genetikk

Hvis en person har et familiemedlem som har blitt diagnostisert med brystkreft, har de en høyere risiko for å utvikle denne kreften i fremtiden. Dette gjelder spesielt for kvinner. Hvis en mor eller søster har blitt diagnostisert med eggstokkreft, vil dette også sette en person i økt risiko for brystkreft. Risikoen er enda høyere hvis et familiemedlem ble diagnostisert med brystkreft før fylte 50 år. Mens en person ikke kan endre sin familiehistorie, må de være oppmerksomme på den økte risikoen.

Ung kvinne utfører brystkreft selvprøve. Du kan også være interessert i disse:

Tett brystvev

Noen kvinner og til og med noen menn for den saks skyld har tett brystvev. Dette vil gjøre klumper i brystet vanskeligere å oppdage, og det er økt risiko for kreft. Det er mange stater som har lover der en lege må fortelle en pasient om de har funnet tett brystvev på sitt mammografi. En person bør være oppmerksom på risikoen, slik at de kan ta tiltak for å beskytte seg selv.

Kombinert hormonutskiftningsterapi

Hvis en person bruker kombinert hormon, erstatter terapi, også kjent som HRT, de har større risiko for brystkreft. Denne behandlingen er ofte foreskrevet til en kvinne som går gjennom overgangsalder. I tillegg til å øke risikoen for å utvikle brystkreft, kan denne kreft ikke oppdages før den har nådd et avansert stadium. Jo mer avansert kreft er, desto vanskeligere er det å behandle. Avansert brystkreft er mer sannsynlig å være dødelig enn om det ble tatt i en av de tidligere stadiene.

Alkohol inntak

De som drikker alkohol har ofte en god kreft for å utvikle brystkreft. Jo mer alkohol som en person drikker, desto høyere risiko kommer de til å være på. Mens et sporadisk glass vin ikke vil skade de som drikker flere ganger i uka, har økt risiko for brystkreft.

Dårlig diett

Kroppen trenger de riktige næringsstoffene for å holde helsen. Hvis en person har et dårlig kosthold, vil de ikke være i stand til å kjempe mot kreft som det burde. Hvis en person spiser mye mettet fett, har de en økt risiko for ikke bare brystkreft, men også en rekke andre helsemessige forhold. En person bør ha en diett høy i frukt og grønnsaker, slik at kroppen får riktig mengde vitaminer og mineraler. Hvis disse elementene mangler, kan dette skade en persons helse.

Reproduktiv historie

En kvinnes reproduktive syklus kan øke risikoen for brystkreft. Hvis kvinnen startet menstruasjon i en alder av 12 år eller eldre, har hun en økt risiko. Senen overgangsalderen kan også øke risikoen for brystkreft. Hvis en kvinne ikke starter overgangsalderen til 55 år eller enda sent, har hun en ekstra risiko. Hvis en kvinne hadde sitt første barn over 35 år eller ikke hadde noen barn i det hele tatt, har hun en økt risiko for å utvikle brystkreft.

Dette er noen av risikofaktorene for brystkreft. Brystkreft er farlig, og hvis det ikke behandles i tide, kan det være dødelig. Noen av disse faktorene er arvelige og en person har ingen kontroll over dem. De bør fortsatt være klar over at de har økt risiko. Det er noen livsstilsfaktorer som en person kan kontrollere. Styring av disse faktorene kan redusere risikoen for brystkreft og forbedre den generelle helsen.